Kunst in de Kerk


Mw. G. (Greet) Boersma-de Groot
greetboersma48[@]gmail.com
Mw. I. (Inger) Albers
Mw. B. (Bep) Dekker-Bakker
Mw. M. (Joke) van Iperen-Berveling
Mw. C. (Cocky) Kamerman-Gijzenberg

Dhr. P. (Peter) Roodenburg


KinK

Vanaf 2018 is in de Pelgrimskerk een groepje gemeenteleden actief bezig met het organiseren van kunstexposities in de ontmoetingsruimte van de kerk.
Eind vorige eeuw nam in het kader van liturgische vernieuwing de aandacht voor de kerkgebouwen en de inrichting daarvan toe. Kunstenaars kregen ruimte om schilderingen, ramen, kleden en soms een beeld te vervaardigen, en kunstwerken gingen een rol spelen in dienst en preek.
De Pelgrimskerk werd met het samengaan van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk Badhoevedorp-Lijnden verbouwd: de preekstoel werd vervangen door een litugisch centrum en de kerkzaal werd vernieuwd; er kwam een stiltecentrum waarin prachtige glas-in-lood ramen werden geplaatst afkomstig uit de Rooms-Kathoeliek Kerk "Regina Caeli' (Koningin des Hemels) te Beverwijk. die in 1995 is gesloten en afgebroken.
Ook in de diensten zelf is veel meer aandacht gekomen voor het beeld, mede mogelijk gemaakt door het gebruik van een beamer. Woord, muziek en beeld trekken zo samen op in de liturgie, waardoor de mens in zijn geheel wordt aangesproken.

De werkgroep KinK organiseert een paar keer per jaar een kunsttentoonstelling soms ook van kunstenaars uit het dorp. Een enkele keer komt de kunstenaar iets vertellen over zijn/haar kunstwerken. Ook gemeenteleden tonen soms hun kunstverzameling mede dankzij een vitrinekast.
 
 

De werkgroep is enthousiast bezig en heeft al weer veel plannen voor 2023. Maar ideeën vanuit de gemeente voor een mooie  kunstexpositie of voor een interessante of leuke verzameling in de vitrinekast zijn van harte welkom! 
   
 

zie ook Media Fotoalbum https://www.pelgrimskerk.org/fotoalbum

zie voor Maria-ramen https://www.pelgrimskerk.org/maria_ramen/


 

 

 

 
 

Expositie Marianne Budde

EXPOSITIES PELGRIMSKERK BADHOEVEDORP
De werkgroep Kunst in de Kerk biedt u twee mooie exposities aan in de Pelgrimskerk te Badhoevedorp. 

EXPOSITIE van MARIANNE BUDDE.
Wanneer: oktober en november.
Waar: Ontmoetingsruimte Pelgrimskerk.

 
Marianne Budde (Lijnden) is haar hele leven al bezig met het creëren met haar handen van driedimensionale objecten. Zij begon met textiel en vanaf 2008 is zij gaan beeldhouwen. Zij werkt een dag in de week in het atelier van Esther Velzeboer waar het vakvrouwschap van Esther een welkome aanvulling geeft op haar eigen vaardigheden en creativiteit. 
Haar inspiratie komt vooral voort en wordt geleid door de ruwe vorm en uitstraling van de steen. De materialen die zij gebruikt, variëren van speksteen, serpentijn, onyx, marmer tot Belgisch hardsteen. De beelden zijn zowel figuratief als abstract. Bij de abstracte beelden zijn soms kleine menselijke figuurtjes toegevoegd waardoor deze beelden een verrassende andere speelse invalshoek krijgen.
De exposities zijn elke zondagmorgen van 11.00 tot 12.00 uur te bewonderen in de Ontmoetingsruimte van de Pelgrimskerk, Havikstraat 5, Badhoevedorp. Mocht u op zaterdagmorgen een kijkje willen nemen, stuur dan een mailtje naar greetboersma48[@]gmail.com. U bent van harte welkom! Greet Boersma.


Zie voor de expositie Lichtinval in Noordelijke Kerken hieronder
 

Expositie Lichtinval in Noordelijke Kerken

Expositie Rene de Werker

In de maanden november, december 2023 en januari 2024
exposeert fotograaf Rene de 
Werker uit Onnen ( Groningen)
in de Ontmoetingsruimte van de Pelgrimskerk te 
Badhoevedorp.
Het thema van de expositie luidt: “Lichtinval in Noordelijke Kerken”. Ook heeft hij een
prachtig, gelijknamig boek gemaakt
waarin nog veel meer oude  kerken te bewonderen zijn.


Rene begon met het maken van foto’s tijdens de corona periode in de provincie Groningen waar hele oude kerken staan. Met neme ook wilde hij de lichtinval in deze kerken vastleggen. Dat is nog niet zo eenvoudig. De tijd van het jaar en de weersomstandigheden zijn vooral bepalend. De grootste uitdaging zit in het verschil qua lichtintenties. Een camera kan namelijk niet zoveel lichtverschil verwerken als het menselijk oog. Rene: ”Sommige mensen denken dat het schilderijen zijn maar het zijn echt foto’s.”

De sfeer van de wierden, de dorpen en het licht in deze oude kerken doen je even stil staan en geven je een moment van bezinning. We hopen dat u via deze expositie en het boek Lichtinval in Noordelijke Kerken de schoonheid van deze noordelijke kerken gaat ervaren.

De expositie is elke zondagmorgen van 11.00 tot 12.00 uur te bewonderen in de Ontmoetingsruimte van de Pelgrimskerk. Mocht u op zaterdagmorgen een kijkje willen nemen, stuur dan een mailtje naar  greetboersma[@]gmail.com
U bent van harte welkom!

Werkgroep Kunst in de Kerk ( KinK)

zie: Kunst in de kerk - Pelgrimskerk Badhoevedorp-Lijnden (PKN)
Lees meer 

Maria ramen

Lees meer