zondag 27 maart 2016 om 10.00 uur

Paasdienst
Voorganger(s): Ds. B.J. Griffioen
Organist: Dhr. C. Lodder

20 maart Palmpasen is er speciaal aandacht voor de kinderintocht, de palmtakjes en zal een klein projectkoor een aandeel in de dienst hebben. De intocht in Jeruzalem van Jezus, de Koning op een ezel, beleven we als pelgrims mee en pogen deze week net als de leerlingen te waken en te bidden. We beleven deze zondag het begin van een intense week samen, die uitloopt op ‘de Achtste dag’.
Over Pasen spreken als de achtste dag heeft een diepe betekenis. De dag die begint met nieuw Licht in de donkere nacht, is teken en voorbode van een ander bestaan. We zeggen daarom zelfs het hele jaar door bij elke viering: ’Licht van Christus’ en we denken daarbij zo dus altijd terug aan de Paaswake. Uit de lezing van de scene uit het Paasevangelie over Maria die bij het lege graf deze leegte maar moeilijk kan vatten spreekt Hoop en Vreugde omdat de grens die de dood stelt doorbroken lijkt te zijn. De grens van ons leven en van ons denken, zo duidelijk ingekaderd in de tijd, en de zevendaagse week wordt door deze speciale en unieke Achtste dag doorbroken.
Het bijzondere van de liturgie in de Stille week is dat de vieringen een geheel vormen en op elkaar volgen en aansluiten. Wie dat ontdekt, zal merken hoe inspirerend het is om het geheel mee te maken en niets daarvan te willen en kunnen missen!

Want in deze week volgt na de Palmzondag op woensdagavond (23 maart) de Vesper die ons in de stille week na aan het hart ligt. Deze wordt door Paul Boersma voorbereid en leidt ons in op de vier dagen die komen.

Witte donderdag (24 maart) zal bij de Tafelviering assistentie worden verleend door enige basiscatechisanten, die daar op de basiscatechese voor worden voorbereid en over wordt verteld. Onder andere de lezing van de Voetwassing die de Heer zijn vrienden geeft zal dit jaar aandacht krijgen.
Deze viering maakt ook letterlijk liturgisch de stap naar Ghetsemané, wanneer gelezen worden de woorden van de Heer: ‘Waakt en bidt’. Het doet me vreemd genoeg denken aan de eerste week van mijn vakantie afgelopen zomer. In het jongerenklooster van Taizé in Frankrijk viert men namelijk elke vrijdag de gedachtenis van het kruis en is het elke zaterdagavond Paaswake en tijd om elkaar het licht door te geven! Met veel mensen, soms oplopend tot tweeduizend, geef je elkaar het licht door en zo wordt de hele kerk in warm kaarslicht omgetoverd. De grote zingende en biddende gemeenschap van mensen, volk dat in duisternis wandelt, leert zo om voor elkaar bron te zijn van liefde.
Precies dát oefent de kerk wereldwijd in deze Stille week en op ook op deze dag die zo donker is als een nacht.

De weg van het kruis waarop de traditie spreekt van al die intense momenten van het lijden van onze Heer, Messias Jezus, (kruiswegstaties), en de sfeer en de donkere schaduw van de Goede Vrijdag  (25 maart) stelt in het verhaal van de Passie van onze Heer en in de muziek doorzettingsvermogen op de proef. Ook al onze vragen over hoe vol te houden. Niet slechts ons eigen volharden, maar ook de grens van wat anderen nog aankunnen hebben we voor ogen. De bijzondere muziek van Franz List brengt ons bij deze kruisweg. De componist schreef hiervoor speciale muziek en door pianospel van gastpianist Pieter Grimbergen en korte teksten die we lezen van Marinus van den Berg worden we ons bewust van deze weg van lijden. Ook leggen we bij het kruis een bloem die u bij binnenkomst wordt gegeven. (eigen bloem mee brengen kan overigens ook!)

De Paaswake beginnen we buiten bij de vuurkorf. De vele symbolen met ieder hun eigen zeggingskracht gekoppeld aan de lezing voorafgaand of volgend op het binnenbrengen, kunnen ons na het binnendragen van de nieuwe Paaskaars op bijzondere manier raken en dankbaar doen zingen. Een feestelijk glas wijn na afloop van het grote Gloria en de Paasklokken die luiden brengen ons al in wakkere stemming.
Wie die nacht toch wat wil slapen moet niet vergeten zijn wekker alvast een uur vooruit te zetten want anders loop je zo maar de kans te laat aan het Paasontbijt te zijn…

De feestelijkheid van de Paasmorgen, hart van ons geloofsvertrouwen, dat er niet slechts voor een handjevol mensen maar voor iedereen toekomst is weggelegd vieren we dan voluit in de zondagmorgenviering waaraan het koor ‘Colours of God’ hun muzikale bijdrage verlenen. Maar wij allen zullen natuurlijk ook als gemeente een heel aantal van de prachtige Paasliederen aanheffen, om zo bemoedigd en blij de mooie vrolijke Paastijd te vervolgen tot en met Pinksteren.
Bert Griffioen

terug
×