dinsdag 27 februari 2024

27 februari - Vastenmaaltijd in rk.kerk

Datum: 
 dinsdag 27 februari 2024
Tijdstip: 
 18.00

Vastenmaaltijd


Elke jaar wordt in de Engelbewaarderskerk een vastenmaaltijd gehouden aan de vooravond van de vastenperiode. Dit jaar is het op dinsdagavond 27 februari - vanaf 18.00 uur.

Leden van de Pelgrimskerk worden -als in vorige jaren- van harte uitgenodigd aan de maaltijd deel te nemen.
U kunt zich opgeven bij Paul Boersma (paulboersma49[@]kpnmail.nl of 0651754042)



Leven in een veranderende wereld





Gemeenschappen in het zuiden van Zimbabwe zijn afhankelijk van gewassenteelt met regenwater. Als er onvoldoende regen valt, vertrouwen de mensen op waterbronnen als rivieren en putten. In januari 2023 waren er in grote delen van het land echter lange droge periodes, met grote risico’s voor de oogsten.
Het Vastenactie campagneproject van 2024 richt zich op vrouwen, jongeren en mannen met beperkte bestaansmiddelen in de districten Gutu en Bikita, de districten met het grootste gebrek aan water en andere middelen van bestaan. Vrouwen moeten ver lopen voor water, moeten in het veld werken terwijl ze ook voor de kinderen en het huishouden moeten zorgen. Traditionele rolpatronen waarbij vrouwen geen controle hebben over gebruik van het land en de oogsten, vergroten hun kwetsbaarheid.
 

Waterpunten

Om de toegang tot schoon water te verbeteren voor zowel thuisgebruik als voor het land en de dieren, gaan we vier waterpunten installeren. Er worden putten geboord, die worden voorzien van een pomp die op zonne-energie werkt en er komt bij iedere put ook een grote opslagtank van 5000 liter. Ieder waterpunt kan vijf dorpen - met gemiddeld 20 gezinnen van vier personen - van water voorzien. Een betrouwbare watertoevoer verzekert de gemeenschappen van een goede oogst voor zowel thuisgebruik als om te verkopen. Daardoor verbeteren de voedselzekerheid en de inkomenszekerheid.

 

Gemeenschappelijke tuinen

Bij de vier waterpunten worden ook vier gemeenschappelijke tuinen aangelegd van 50 x 50 meter. De lokale bevolking draagt actief bij aan het project door mee te helpen bij de installatie van de waterpunten en tuinen, door ze te beschermen, bijvoorbeeld tegen wilde dieren, en door lokale kennis, kennis van natuurlijke landbouw en lokale zaden in te brengen voor de moestuinen. De gemeenschappen zullen na de oplevering van de tuinen zelf zorgen voor het onderhoud en de beveiliging. 

 

Naaigroepen

Om kwetsbare vrouwen en jongeren te ondersteunen bij het verwerven van extra inkomsten worden 20 groepen voorzien van een naaimachine en startmaterialen zodat ze kleding kunnen maken en verkopen, waaronder schooluniformen. Ze krijgen ook naailessen.

Campagneproject in het kort

  • vier waterpunten met pomp, zonnepanelen en opslagtanks;
  • vier gemeenschappelijke tuinen;
  • trainingen in traditionele en agro-ecologische landbouwtechnieken;
  • trainingen in het onderhouden en repareren van de pompen;
  • boeren leren hoe ze hun producten het beste kunnen verkopen;
  • 200 mensen hebben leren naaien en hebben materialen ontvangen om te starten;
  • vrouwen zijn actief betrokken en leren over hun rechten.
Het verhaal van Thandekile uit Zimbabwe
Net als duizenden andere families in het Matobo-district in Zimbabwe, had ook het gezin van Thandekile grote moeite de verschillende uitdagingen het hoofd te bieden die ontstonden door de coronapandemie, klimaatveranderingen en de ingestorte economie van het land. Het gezin kampte met de lange droge periodes en een ernstige cycloon de afgelopen jaren. Daardoor mislukten de oogsten en er was nauwelijks voldoende te eten.  
Haar echtgenoot Donovan ging naar Zuid-Afrika om geld te verdienen voor zijn gezin, maar overleed daar plotseling aan de gevolgen van Covid-19. Nu is de grootste angst van Thandekile dat ze zal overlijden door de honger en dat er dan niemand meer is die voor haar kinderen zorgt: ‘Ik leef voor mijn kinderen en mijn grootste wens is dat ik ze kan geven wat ze nodig hebben,’ zegt ze.

terug