PKN
Pelgrimskerk Badhoevedorp-Lijnden (PKN)
 
VLAGGETJESDAG.....

VLAGGETJESDAG.....

In de winter echter lag de handel stil. Stormen maakten het (zeil)schepen onmogelijk uit te varen. Ze werden op scheepskarren getrokken en gedurende dit jaargetijde in loodsen ondergebracht. Van de gelegenheid  werd gebruik gemaakt om reparaties uit te voeren.
Tegen het voorjaar, werden ze weer op de scheepskarren (carrus navalis = scheepskar), geladen en versierd door de straten van Ostia getrokken om daarna te water te worden gelaten.
Rondom die gebeurtenis was er een feest, dat drie dagen duurde, waarbij de drank rijkelijk vloeide en zich allerlei uitspattingen voordeden. Nu hebben feesten de eigenschap, dat ze zich niet makkelijk laten wegdrukken.
Toen Rome christianiseerde, werd door de staatskerk het feest van de onoverwinnelijke zon en de verjaardag van Apollo op 25 december het ons bekende kerstfeest, maar bij het feest van de carrus navalis lag dat wat moeilijker.
De kerk heeft het zelfs in bepaalde tijden verboden, gezien de manier waarop het werd gevierd…zonder succes uiteraard.
Het gegoochel met Latijn (carnevale= vlees, vaarwel of carnelevare = opruimen van het vlees) kon in de ogen van mijn leraar klassieke talen geen genade vinden.
Niettemin nog altijd tot op de dag van vandaag de overheersende gedachte bij het carnaval.
De bron van dit feest ligt echter verankerd in de oiko nomos, de regels van het huis, het huishoudboekje…de economie…en niet over het begin van de veertigdagentijd. Wat natuurlijk niet wil zeggen, dat er wel degelijk velen onder ons zijn die uitzien naar vlaggetjesdag. Maar dan hebben we het eerder over nieuwe haring dan over graan.

terug
 
 

EETCLUB (ELKE 3E DONDERDAG VAN DE MAAND)
datum en tijdstip 21-03-2019 om 17.30 uur
meer details

KERKCAF√Č BADHOEVEDORP - HET VERBINDEN VAN UITERSTEN
datum en tijdstip 22-03-2019 om 18.30 uur
meer details

 
BEZORGERS MEERKONTAKT GEZOCHT!

Elders in Meerkontakt heeft u kunnen lezen dat er weer een bezorger is gestopt.
Nu zoeken we gemeenteleden die deze taak op zich willen nemen.
Geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met: Dhr. G. Slingerland tel: 659 3532. Email:
  meer
 
HARTELIJK DANK VOOR AL UW TOEZEGGINGEN BIJ KERKBALANS!

De actie “Kerkbalans” is weer grotendeels achter de rug.  In januari ontving u allen een verzoek om uw vrijwillige bijdragen voor 2019 toe te zeggen. Velen hebben daaraan gehoor gegeven, waarvoor wij u van harte dank zeggen.

Het College van Kerkrentmeesters meer
 
VRIJWILLIGERS GEVRAAG.....

..................voor de reparatie van een schuurdakje en vernieuwen van de blokhut bij de pastorie.
Lees hierover meer onder College van Kerkrentmeesters! meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.