VAN LEEUWENORGEL IN DE PELGRIMSKERK - EEN STUKJE GESCHIEDENIS

Bij het samengaan van de verschillende kerkgemeenschappen in de Pelgrimskerk is het prachtige "Van Leeuwenorgel" uit de Immanuëlkerk aangepast aan de kerkzaal van de Pelgrimskerk en daar naartoe overgebracht. Wij zien dat orgel vaak helemaal niet als we wekelijks de kerk bezoeken. Het staat immers achter onze ruggen. Maar......we kunnen wel wekelijks genieten van het prachtige spel dat de verschiullende organisten  met dit orgel ten gehore brengen ter ondersteuning van onze gemeentezang.
En daarnaast wordt het ook met enige regelmaat gebruikt voor de begeleiding van uitvoeringen van verschillende koren en muziekuitvoeringen.

Om de historie van en de herinnering aan de beide andere kerkgemeenschappen “levend” te houden zijn verschillende “relikwieën” uit de andere gebouwen over gebracht naar de Pelgrimskerk en hebben daar een zichtbare plaats gekregen. Denk daarbij aan de verschillende avondmaal stellen, het kruis van de Immanuëlkerk, de klok uit de Geloof en Liefde kerk, de hoeksteen met de naam Immanuëlkerk, de verschillende bijbels en ga zo maar door. Dikwijls merken we niet dat die zaken in de Pelgrimskerk staan omdat we er zó aan gewend zijn dat hun aanwezigheid bijna “onzichtbaar” lijkt. Waarschijnlijk zouden we deze zaken missen als die plotseling niet meer aanwezig zouden zijn.

Anders ligt het met het prachtige orgel dat onze kerkzaal siert vanaf de galerij! Dit “Van Leeuwen orgel” komt oorspronkelijk uit de Immanuëkerk, waar het al sinds 1961 stond.

Op het moment van bouw en opening van de Immanuëlkerk in 1956 was er geen geld om gelijk een orgel aan te schaffen. Daarvoor werden allerlei acties gehouden om geld in te zamelen. Het resultaat van die enorme inzet resulteerde in de bouw van het Van Leeuwen orgel in 1961/1962. Dit orgel werd speciaal samengesteld en ingericht voor deze kerkruimte en deze galerij. De kerkzaal was architectonisch van "concertkwaliteit" en het orgel moest daar natuurlijk bij passen.
Hier heeft het orgel vele jaren gediend ter ondersteuning van de gemeentezang, maar werd ook gebruikt bij kooruitvoeringen en concerten.

Bij de fusie tussen de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in de loop van de jaren ’90 van de vorige eeuw werd de Immanuëlkerk verkocht en vervangen door een appartementencomplex. Allerlei zaken konden worden “gered” van de slopershamer en vonden een nieuwe plek in de Pelgrimskerk.
Ook het Van Leeuwen orgel werd compleet gedemonteerd en opgeslagen. Na verbouwing van de Pelgrimskerk en aanpassing van de galerij, is het instrument gerestaureerd en aangepast voor de kerkzaal in het 2000. Daar ondersteunt het sinds die tijd opnieuw de gemeentezang en doet dienst tijdens concerten en kooruitvoeringen.

Om alle kerkgangers duidelijk te maken welk fraai orgel de gemeente bezit, hoe het in elkaar zit en welke prachtige mogelijkheden het heeft, heeft toenmalig organist Theo Kooij een technisch mooi artikel geschreven voor het kerkblad. Hij beschrijft daarin wat er allemaal kwam kijken bij het aanpassen van het orgel en hoe het orgel in elkaar zit. Klik op onderstaande link en u kunt dat artikel alsnog lezen. Het is de moeite waard!
/uploads/klant446/files/Orgelbeschrijving Theo Kooij - 2000.pdf

Vanaf het jaar 2001 hebben de organisten Jan Boogert, Jan Bonke en Theo Kooij op de eerste zondag in het nieuwe jaar een orgelconcert gegeven. Door omstandigheden moest deze concertserie in 2015 worden beëindigd.
Maar........het orgel begeleidt gelukkig nog steeds onze kerkelijke samenzang en ondersteunt de verschillende kooruitvoeringen en concerten die in onze kerkzaal worden gegeven.

En om u een fraai beeld te geven van de verschillende foto's en artikelen die er bestaan over dit prachtige orgel, hieronder een collage van al die afbeeldingen!