MEDITATIE oktober/november MEDITATIE oktober/november

De meesten van ons kunnen zich de werkelijkheid alleen voorstellen, zoals wij die zien en ervaren. Dat diezelfde werkelijkheid door een ander heel anders beleefd en gezien wordt, kunnen velen zich niet voorstellen. Daarmee is de bron van allerlei geschillen gegeven: De vraag of Piet wel of niet zwart kan en mag zijn, of de weggebombardeerde Syriër onderdak wordt gegeven of niet, wij elkaar in onze verscheidenheid accepteren of niet. Aan de ene kant is geen mens hetzelfde, aan de andere kant zijn we allemaal gelijkwaardig. De kerkelijke gemeenschap gaat daar van uit: we worden geaccepteerd zoals we zijn, maar niet gelaten zoals we waren. We veranderen namelijk in onze doorleefde relaties aan elkaar.

Zijn er dan geen waarden, normen en regels, die het wat makkelijker voor ons kunnen maken?
Jawel, al moeten we ons ook dan altijd afvragen of de regels nog beantwoorden aan het doel, waar ze voor zijn gegeven. De regel van gastvrijheid bijvoorbeeld. In de Bijbel is dat zelfs min of meer een gebod. Denk maar eens aan Sodom en Gomorra in de geschiedenis van Abraham en Lot (Genesis 19). Vanuit de werkelijkheid van toen gaat het bepaald niet over bepaalde seksuele voorkeuren, maar of er gastvrijheid wordt verleend. In een wereld zonder rechtshandhaving is dat een levensvoorwaarde. Het christendom heeft daar vaak een eigen invulling aan gegeven met alle vreselijke gevolgen van dien. De Bijbel zelf weet wel beter, zie ook Rechters 19: 22 e.v. en Mattheüs 10.

Gruwelijk actueel tot op de dag van vandaag. We horen van brandstichting, geweldpleging, discriminatie, vervolging en uitwijzingen. Vreemdelingen worden als criminelen behandeld en opgesloten. Bepaalde politieke partijen maken hen tot zondebokken van de eigen frustraties.

Onwetendheid en onkunde vieren hoogtij. In de Bijbel verliezen steden en landen, die geen gastvrijheid verlenen, het eigen bestaansrecht.
Eén wereld of geen wereld.

datum en tijdstip 21-03-2019 om 17.30 uur

KERKCAF√Č BADHOEVEDORP - HET VERBINDEN VAN UITERSTEN