ACHTERGROND BIJ DE PAASDIENST !

Ik speel al 45 jaar orgel. Mijn droom was vroeger om óf musicus te worden óf politieagent. Mijn broer werd dat laatste, dus dat viel af, maar het rechtssysteem intrigeerde me.
Het had net zo goed de andere kant op kunnen gaan. Op het conservatorium volgde ik lessen in orgel- en schoolmuziek. De docent zei: “Jij wordt een héél goede organist, maar jij kunt ook nog wat anders. Ik zou gaan studeren, daar kun je tenminste geld mee verdienen.” Ik strubbelde tegen. Ik wilde zo graag muziek leren spelen. Uiteindelijk heb ik voor beide gekozen: én een studie rechten én lessen bij Peter van Dijk, een van ­Nederlands beste organisten. En nu heb ik al jaren the best of both worlds.

Op dinsdag hoor ik van de dominee in de vaste hervormde kerk waar ik speel wat de dienst van die zondag gaat worden. Ik begin dan met voorbereiden. Welke muziek past bij de dienst? Wat zullen we de mensen laten zingen? Is het een idee om voor of na de kerkdienst nog een stuk van bijvoorbeeld Bach te spelen? Al met al ben ik er per week minimaal vijf uur mee kwijt. En dan speel ik ook vaak nog orgel bij begrafe­nissen en huwelijken.

Soms is het wel vermoeiend. Dan heb ik de hele week hard gewerkt en moet ik op zondag ook nog aan de bak. Ik begon mijn carrière als CNV-vakbondsbestuurder, maar heb voor de advocatuur gekozen omdat me dat rustiger leek. Bij de vakbond maakte ik uren van zeven uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s nachts. In de advocatuur maak je minder lange dagen, maar de uren díé ik maak, zijn wel intensiever en gestrester, zo bleek. Dus ja, soms ben ik weleens moe. Ik word ook een dagje ouder.

Toch zou ik het voor geen goud willen missen. Orgelspelen geeft me namelijk ook zoveel energie. Ik organiseer bijvoorbeeld de cursus “Arbeidsrecht in de sneeuw”. Een aantal jaren geleden was het zo slecht weer in Zwitserland dat we niet konden skiën. Wat moeten we in hemelsnaam gaan doen? vroeg de rechter met wie ik de cursus organiseer. Ik stelde voor om in de plaatselijke kerk orgel te gaan spelen. Het was zo’n groot succes dat we het jaar daarop met zowel juristen, hoogleraren, rechters en advocaten én de plaatselijke dorpsbewoners in die kerk zaten. Zwitserse en Nederlandse kazen werden uitgewisseld. ­Prachtig! Ik houd van mijn werk. Van allebei de disciplines.’